Voordrachten en tentoonstellingen
Terugblik op de tentoonstelling 'Thuis in Overijse':
Boven: Een maquette van het Overijse uit 1635, naar de kaart van Ignace Vanderstock en op basis van de vertaling van de toponiemen uit het dorp.
We konden op enkele honderden bezoekers rekenen!
Foto's: Djamila Timmermans
Voor wie het miste, in december volgt er nog een kans voor een bezoek tijdens de Jubileumviering van de Beierij in Den Bosuil.
Zie ook: www.ring.tv/kijk-ring/over-de-rand-de-beierij-van-ijse ! En de Kelle Beiersblad van juni 2024.
Voorbij :
Thuis in Overijse, Erfgoeddag, zondag 21 april 2024
De Heemkundige kring De Beierij van IJse v.z.w. viert in 2024 zijn gouden jubileum. Vijftig jaar al zet de kring zich in om het verleden van Overijse in kaart te brengen, het erfgoed van ons dorp te beschermen en talloze enthousiastelingen te verenigen rond zeer uiteenlopende thema’s over het reilen en zeilen in het dorp doorheen de eeuwen.
Dé gelegenheid dus om de kring en zijn activiteiten extra in de kijker te zetten. Dit doen we ondermeer door deelname aan de Erfgoeddag op 21 april. Het thema dit jaar is ‘Thuis’, een zeer breed onderwerp waar uiteenlopende invullingen voor mogelijk zijn. Voor de ene kan het gaan over herinneringen die het gevoel geven dat een bepaalde plek je thuis is, voor de andere een zoektocht naar je familiegeschiedenis die verklaart hoe je huidige woonplaats je thuis geworden is. Nog anderen kunnen denken aan vertrouwde monumenten, oude voorwerpen, traditionele liedjes of lokale kunstenaars zo eigen aan je thuishaven. Steeds weer blijkt erfgoed hierin een grote rol te spelen.
De Beierij koos ervoor om ons dorp, Overijse, onze ‘thuis’, doorheen de eeuwen in de kijker te zetten. We nemen u mee op tocht door het Isca uit de oudheid (met een voorstelling van de Gallische toponiemen!) en de middeleeuwen toen het een thuis was voor ridders te paard die in een statige waterburcht leefden. De tentoonstelling brengt u ook naar het woelige Overyssche uit vorige eeuwen waar thuis zijn te vaak betekende in oorlog leven, je thuis verliezen en bang afwachten of er volgende winter nog wat te eten zou zijn. Naar een verleden waarin thuis zijn al eeuwen betekent ook gewoon naar school te kunnen gaan, of ietwat specialer, trots deel uit te maken van de schuttersgilde en je voor te bereiden op grootste schuttersfeesten. Sommigen, zoals Justus Lipsius, zagen Overijse als thuishaven waar ze hoopten tot rust te komen ver van de drukte in de stad.
We nemen u ook mee naar een feestend Overijse met een rijke traditie van processies, stoeten en plezier makende dorpelingen in hun vertrouwde ‘stameneijs’ of dorpscafés. Begin 20ste eeuw was nog veel meer dan vandaag heel het dorp een thuis waar iedereen iedereen kende en men slechts zelden zijn vallei of wijk verliet. Thuis was toen niet enkel de woning met enkele druivenserres, maar ook de pastoor, de kerk, de meesters op school, de ‘mamèrekes’, de huisdokter die je op zijn paard kwam opzoeken of de waterbron waar je de was kon gaan spoelen.
Voor tientallen generaties Overijsenaren gold de regio als een thuis die er altijd zou zijn en toch over meer dan tweeduizend jaar tijd behoorlijk veranderde. Laat u verrassen door de schitterende evolutie die Overijse doormaakte!
De tentoonstelling is te bekijken vanaf zondag 21 april 2024 tot en met vrijdag 31 mei 2024 in Dru!f en op het eerste verdiep van Den Bonten Os te Overijse. Allen welkom!
Foto: Processie in Tombeek, 1946. Door René Timmermans.
Boekvoorstelling. Het verhaal van een landschap, Brabantse wouden
Wanneer: Donderdag 21 september 2023, van 13 tot 18u, GC Felix Sohie Hoeilaart.
'Erfgoed- en natuurdeskundigen schreven de afgelopen jaren aan het verhaal van het landschap en de biodiversiteit van de Brabantse Wouden. In twee boeken voeren zij jou nu mee doorheen de rijke geschiedenis van dit uitzonderlijke landschap en zijn hoogwaardige natuur. Een plek waar uniek erfgoed, natuur en landbouw samen tot een sterk geheel kunnen uitgroeien. Een landschap, klaar voor de toekomst.
Op donderdag 21 september stellen de auteurs hun boek voor en gaan ze met jou in gesprek over de toekomst van de Brabantse Wouden.' Organisatie Dienst Leefmilieu, provincie Vlaams-Brabant.
Ook de bevindingen over de plaatsnamen beschreven in het boek 'Gallisch Brabant' komen aan bod.
Lezing 'Que disent les noms de lieux du Brabant Gaulois?' i.s.m. de Cercle d'histoire en de Groupe Sentiers van Chaumont-Gistoux.
Wanneer: Vrijdag 20 november 2022, om 20 u, Salle de l'Amitié.
Zeer aangename sfeer, voor een goed gevulde zaal met opnieuw een erg geboeid publiek!
Lezing 'Gallisch Brabant, toponymisch belicht', in aansluiting bij het vak Naamkunde.
Wanneer: Donderdag 12 mei 2022, om 16 u, faculteit Letteren, K.U. Leuven.
Lezing en boekvoorstelling over ‘Plaatsnamen tussen Dender en Dijle, relicten uit de oudheid’
i.s.m. de heemkundige kring de Beierij van IJse
Graag neem ik u tijdens deze voordracht mee op een ontdekkingstocht door Overijse, het vroegere Isca, langs onder andere de oude omwallingen, de grote toegangswegen tot het dorp via den Bisdom, Maleizen en de Loensdelle op weg naar de imposante waterburcht van de heren van IJse.
Maar wat in Overijse bestaat, zou ook in de rest van het land moeten te vinden zijn. Deze voordracht is dan ook de gelegenheid om het nieuwe boek over de plaatsnamen in het gebied tussen Dender en Dijle voor te stellen: ‘Gallisch Brabant, wereld van toponiemen’. Brussel bestond als volwaardige stad in de oudheid. Leuven kreeg vorm als sacraal heiligdom aan de monding van de Voer in de Dijle lang voor de aankomst van de Romeinen. Galliërs begroeven, net zoals hun tijdgenoten de Etrusken, hun overledenen in uitgestrekte necropolen, heuse dodendorpen. De meeste hiervan, bijvoorbeeld Meise of de Ukkelse necropool, zijn tot op heden niet ontdekt door de archeologen.
Hoe deze dorpen en steden er concreet uitzagen, zal allemaal aan bod komen tijdens de geplande voordracht, voorzien van bijhorende kaarten en illustraties.
Wanneer: Dinsdag 23 november 2021, om 20u in Dru!f. Toegang gratis voor Beierijleden, 5 euro voor niet-leden. Graag uw deelname bevestigen via djamila@beierij.be vóór 20 november.
Intussen is de lezing voorbij en kon deze, ondanks covid en met mondmaskers, toch nog veilig doorgaan. Het werd een prettige avond met een erg aandachtig publiek, en ikzelf heb er alvast veel plezier aan beleefd .
Met dank aan de heemkundige kring de Beierij die dit mogelijk maakte!